Visie
Op onze school wordt elke leerling écht gezien. De Amersfoortse Berg biedt een veilige leeromgeving en staat bekend om de prettige sfeer waarin iedereen zichzelf kan en mag zijn. Wij stimuleren de persoonlijke groei van de leerlingen en dagen alle leerlingen uit het maximale uit zichzelf te halen. Onze leerlingen krijgen de ruimte hun eigen talenten te ontdekken en te ontwikkelen. Daarnaast vinden wij het belangrijk om als school in ontwikkeling te blijven. We doen dat aan de hand van onze zes pijlers. Deze pijlers vormen samen: De Berg
De leerling centraal
Wij doen recht aan verschillen tussen individuele leerlingen. Zelfvertrouwen, zelfontplooiing en plezier staan centraal. Uitgangspunt is hoe we (nog) verder kunnen komen. Wij horen en zien de leerlingen.
Eigenaarschap
De leerling voert de regie over zijn persoonlijke en professionele ontwikkeling en leerproces. Leerlingen leren om te gaan met een grotere mate van zelfsturing en het nemen van eigen verantwoordelijkheid.
Betrokken en sociaal
Leerlingen en docenten leren en werken in een prettig en veilig schoolklimaat met respect voor elkaar en voor de omgeving. Wij stimuleren onderlinge betrokkenheid.
Eigen ruimte
Iedere leerling heeft zijn of haar eigen talenten. Leerlingen krijgen de ruimte hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Wij bieden een breed palet aan activiteiten aan, verdeeld over verschillende aandachtsgebieden die aansluiten op de wereld van morgen.
Resultaatgericht
Als school willen wij tot de 25% best presterende scholen van Nederland behoren. Al onze activiteiten hebben een bedoeling en sluiten daarmee aan bij de richting van de school. Wij stimuleren de persoonlijke groei van de leerlingen en dagen leerlingen uit om het hoogst mogelijke niveau te bereiken.
Groen, gezond en duurzaam
Het is onze ambitie de meest duurzame school van Amersfoort te zijn waarbij ‘groen, gezond
en duurzaam’ is verweven in ons onderwijsprogramma en ons schoolterrein. Onze leerlingen en medewerkers zien en ervaren het belang van zorg voor hun omgeving en het samen werken aan een leefbare wereld. Wij stellen ons ten doel een gezonde werkomgeving voor lichaam en geest te bieden voor alle leerlingen en medewerkers.
Schoolgids
Deze Schoolwiki vormt onze schoolgids. Hierin is alle informatie over onze school op een overzichtelijke en eigentijdse manier terug te vinden voor leerlingen en ouders van onze school. Via de zoekmogelijkheid is gemakkelijk en snel de juiste informatie te vinden.
Afdelingen
De Amersfoortse Berg is een lyceum met drie afdelingen: havo, vwo en vwo-bèta. In het eerste leerjaar zijn er vier verschillende klassen: havo, havo/vwo, vwo en vwo- bèta. In leerjaar 2 t/m 6 zijn de groepen homogeen ingedeeld, dus alleen havo óf alleen vwo. De combinatie vwo en vwo-bèta kan wel voorkomen.
De afdeling vwo-bèta bestaat alleen in de onderbouw. Kiest een leerling voor vwo-bèta, dan is die keuze voor een periode van drie jaar.
Leerjaar 1 tot en met 3 noemen we de onderbouw. Leerjaar 4 tot en met 6 noemen de bovenbouw. De school telt ongeveer 1200 leerlingen.
Berguren en modules
Onderwijs staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een maatschappij die continu aan verandering onderhevig is. Daarom is het belangrijk dat de verwerving van kennis en vaardigheden zoveel mogelijk in een maatschappelijke context plaatsvindt en dat leerlingen worden uitgedaagd om zelf (mede) verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Ook leren zij, in een omgeving die inspireert en geborgenheid biedt, te ontdekken wat hun eigen individuele talenten zijn.
Daarom biedt de Amersfoortse Berg in de onderbouw Berguren aan: vakoverstijgende projecten verdeeld over de themagebieden Kunst & Cultuur, Gezondheid & Bewegen, Exact & Technieken Wereld & Maatschappij. Tijdens de Berguren onderzoeken leerlingen waar hun talenten en belangstelling liggen en leren zij vraagstukken in bredere context en vakoverstijgend te benaderen. Dit is ook een goede voorbereiding op de profielkeuze in de bovenbouw.
In de bovenbouw kiezen leerlingen met ingang van schooljaar 2024-2025 voor modules. Een module is een project waar je gedurende één of twee periodes in de les aan werkt. Het onderwijs kenmerkt zich door projectmatig onderwijs. Met modules leren we je graag waardevolle kennis en vaardigheden die niet in een diploma te vatten zijn maar wel bijdragen aan je mogelijkheden na de middelbare school. Benieuwd naar het aanbod? Bekijk dan onder documenten het moduleboekje voor aankomend jaar.
De eindkwalificatie voor de Modules zegt iets over de mate waarin en de manier waarop leerlingen de leerdoelen hebben bereikt: onvoldoende, voldoende of goed. Deze eindkwalificatie wordt in Magister vermeld. Bij het eindrapport komt een overzicht van de gevolgde modules.
Er is een standaardrubric waarbij vooraf bekend is welk onderdeel hoe zwaar mee telt voor de voldoende. De beoordeling wordt gedaan op basis van drie onderdelen:
- Het al dan niet behalen van de vooraf afgesproken inhoudelijke doelen (conform de opdracht) en persoonlijke leerdoelen.
- Het proces, heeft de leerling inzet/ initiatief getoond en is er gewerkt volgens een planning?
- De reflectie, kan de leerling zichzelf een spiegel voorhouden en aandachtspunten formuleren voor een volgende module?
Als leerlingen samenwerken, kunnen zij voor de inhoudelijke leerdoelen een gezamenlijke beoordeling krijgen en voor de rest een persoonlijke beoordeling. Samenwerkende leerlingen geven elkaar ook feedback in de reflectie. In de reflectie staan ook goede voornemens voor de volgende modules en deze zijn inzichtelijk voor de volgende beoordelende docent(en) en de mentor.
Mocht een leerling een module niet met een voldoende afronden, gaat de leerling dit repareren na elke proefwerkweek (de reparatieweek). Repareren is noodzakelijk om over te kunnen gaan naar het volgende leerjaar.
Leerlingen die een negende vak volgen én leerlingen die het U-talent programma volgen krijgen een vrijstelling voor modules. Ze kunnen de modules vrijwillig volgen, maar de overgangsnorm voor modules vervalt voor deze leerlingen.
Blended learning
Op de Amersfoortse Berg maken we in de onderbouw gebruik van ‘blended learning’: leren door middel van een combinatie van digitale leermiddelen en boeken. Op deze wijze kan er in de les meer gedifferentieerd worden en kunnen leerlingen beter op hun eigen niveau werken. De Amersfoortse Berg maakt voor blended learning in de onderbouw gebruik van Chromebooks. De school biedt leerlingen de mogelijkheid een Chromebook te leasen of te kopen en verzekeren via The Rent Company. In de bovenbouw werken we met het BYOD (bring your own device)-principe; de leerlingen werken met hun eigen device. Dit moet aan een aantal kenmerken voldoen. Het mag een Chromebook zijn, maar kan ook een ander device zijn. Welke kenmerken dat zijn is terug te vinden onder Documenten of via de pop-up hiernaast.
Keuzeruimte-uren
Naast je vaklessen vind je in je rooster keuzeruimte. Dit zijn momenten waarop je gericht voor extra hulp bij bepaalde vakken kunt kiezen. Je kunt er ook voor kiezen om deel te nemen aan zelfstudiemomenten waar je in alle rust aan eigen schoolwerk kan werken. Het aantal keuzeruimte-uren verschilt per leerjaar. In de onderbouw zijn de keuzeruimte-uren verplicht. In leerjaar 4 zijn twee van de drie keuzeruimte-uren verplicht en is er een facultatief. Facultatief betekent dat je er alleen heen gaat wanneer je daar zelf behoefte aan hebt. In leerjaar 5 en 6 zijn alle keuzeruimte-uren facultatief.
In je keuzeruimte vak uur kom je zelf met vragen voor de docent. Het is dus handig daar vooraf over nagedacht te hebben. Natuurlijk kun je altijd met je mentor overleggen welke KR handig en verstandig is en wat je hulpvraag is.
Het inschrijven voor keuzeruimte gaat via de Webapp van Zermelo (er is een directe tegel in Cloudwise) via je eigen apparaat. Je schrijft je steeds in voor een keuzemoment de week voorafgaand aan de start van de nieuwe keuzeperiode die twee weken duurt. In die week is het inschrijven mogelijk van maandagochtend 8.00 uur tot woensdag 10.00 uur.
Profielen
In de bovenbouw maken leerlingen een keuze uit een van de vier profielen. Dit geldt zowel op havo als op vwo. Een profiel bestaat uit een aantal verplichte onderdelen en een keuzedeel. Gedurende het derde jaar werk je onder begeleiding van je mentor en de decanen toe naar de profielkeuze.
Alle leerlingen, ouders en verzorgers uit leerjaar 3 ontvangen van de decaan een apart overzicht waarop alle mogelijkheden en beperkingen duidelijk zichtbaar zijn. Dit overzicht noemen we het profielkeuzeschema. Het actuele profielkeuzeschema is ook terug te vinden bij documenten.
Lessentabel
Met ingang van schooljaar 2023-2024 werken wij met lessen van 45 minuten. Hoeveel contactmomenten een vak per leerjaar heeft, is terug te vinden in onze lessentabel.
Schooltijden
Een schooldag kan duren van 8.15 tot 16.35 uur. De school kan gedurende deze uren lessen of activiteiten inroosteren, ook wanneer het gaat om tijdelijke roosterwijzigingen. Gedurende
die tijd is de leerling beschikbaar voor school en kunnen er dus geen vaste afspraken buiten de school gemaakt worden, bijvoorbeeld voor sport of een bijbaantje.
Lestijden
De meeste lessen duren 45 minuten. Hieronder zie je hoe die lesuren verdeeld zijn over de dag. Soms kan het zijn dat je een blokuur hebt. Je hebt dan twee lessen achter elkaar. Deze kan soms ook rond de eerste pauze vallen. In dat geval spreekt de docent met de klas af of de pauze voor, tijdens of na het blokuur valt.
1e lesuur | 08.15 tot 9.00 uur |
2e lesuur | 9.00 tot 9.45 uur |
3e lesuur | 09.45 - 10.30 uur |
Pauze | 10.35 tot 10.50 uur |
4e lesuur | 10.50 tot 11.35 uur |
5e lesuur | 11.35 tot 12.20 uur |
6e lesuur | 12.20 tot 13.05 uur |
Pauze | 13.05 tot 13.35 uur |
7e lesuur | 13.35 - 14.20 uur |
8e lesuur | 14.20 - 15.05 uur |
9e lesuur | 15.05 - 15.50 uur |
10e lesuur | 15.50 - 16.35 uur |
Resultaten
Onze school legt graag verantwoording af over de zogenaamde in-, door- en uitstroomgegevens en andere resultaten. Dit doen wij via “Scholen op de kaart”. Scholen op de kaart is te vinden op de website:
In onderstaande grafiek vind je de examenresultaten (weergegeven in slagingspercentage) van afgelopen jaren terug.
De examencommissie
De examencommissie heeft de opdracht de kwaliteit van de schoolexaminering te bewaken en te bevorderen. In het examenreglement staat beschreven wat de taken en bevoegdheden van de examencommissie zijn.