(Leef)regels en afspraken

Document Leerlingenstatuut

Samen zorgen we ervoor dat de school een fijne plek is om te leren en werken. We vinden het belangrijk dat iedereen met respect omgaat met elkaar, met elkaars spullen en met de gebouwen, de lokalen en het interieur. We houden de school netjes, veilig en gezellig zodat ook degenen die na ons komen hier prettig kunnen vertoeven. Ook rond en in de directe omgeving van de gebouwen van De Amersfoortse Berg willen we niemand tot last zijn.

Schoolregels

In de schoolregels van de Amersfoortse Berg hebben we aantal afspraken en leefregels voor leerlingen vastgelegd. Deze regels staan hieronder beschreven en worden bij de leerlingen onder de aandacht gebracht.

Algemene leefregels

  1. Je eet en drinkt in de daarvoor bestemde pauzeruimtes en de aula. We zijn een gezonde school wat betekent dat we geen grootverpakkingen, energiedrank of zelf georganiseerd afhaaleten op het schoolterrein gebruiken. Eten of snoepen (kauwgom) doe je niet tijdens de les en in het lokaal. In de lessen is het drinken van water toegestaan tenzij dit vanwege de veiligheid niet kan (bijvoorbeeld in het bètalab).
  2. Tijdens tussenuren ga je naar één van de aula’s of studieplekken in de mediatheek. Uiteraard mag je bij mooi weer buiten zitten maar je stoort de lessen niet. Leerlingen uit leerjaar 1 blijven tijdens tussenuren en pauzes op school. Zij mogen alleen het terrein af voor lessen lichamelijke opvoeding bij VVZA (buitenperiode) of Sporthal Rustenberg (binnenperiode).
  3. In de pauze ga je naar één van de pauzeplekken of naar buiten.
  4. Onze school is een rook- alcohol- en drugsvrije omgeving. Roken is nergens op het schoolterrein toegestaan voor personeel, leerlingen en bezoekers. Het gebruik én bezit van verdovende middelen (drugs en alcohol) is op het schoolterrein en onder schooltijd niet toegestaan.
  5. Mobiele telefoons zijn niet toegestaan tijdens de les en zitten in je kluisje of in het telefoonhotel. Bij ongeoorloofd en/of storend gebruik kan je mobiel worden ingenomen. Dit ter beoordeling van de docent. Je kan deze dan om 16.30 uur op vertoon van je schoolpas ophalen bij de receptie.
  6. Het is op het schoolterrein niet toegestaan om foto’s en filmpjes te maken of te publiceren op bijvoorbeeld internet zonder toestemming van de schoolleiding. Je mag uiteraard best muziek luisteren, maar niet via speakers of andere geluidsversterkers.
  7. De gedragsregels in de mediatheek, computerlokalen enz. wijken niet af van de gedragsregels in de lokalen.
  8. Je hebt altijd je schoolpas bij je en kan deze op verzoek aan medewerkers van de school tonen.
  9. Als je bij een lokaal staat te wachten en je docent komt niet opdagen, ga dan na 5 minuten met de klas in de aula zitten en laat twee leerlingen bij de receptie navragen wat te doen.
  10. We gaan op school respectvol met elkaar om. Dat houdt ook in dat we niet pesten of vechten en dat we conflicten uitspreken. Hierbij maken we geen onderscheid tussen de online en offline-wereld. Heb je problemen, ga dan naar je mentor, conrector/ coördinator of een andere medewerker. Doe dit ook als je ziet dat anderen gepest worden. Melden kan ook anoniem.
  11. Klassenactiviteiten zijn activiteiten die door de leerlingen voor de leerlingen van een klas georganiseerd worden. Voor door de leerlingen georganiseerde activiteiten draagt de school geen verantwoordelijkheid als school daar niet bij betrokken is. Introducees zijn niet toegestaan.

Aanwezigheid

  1. Lessen en schoolactiviteiten kunnen tot 16.30 uur duren, dus zorg ervoor dat je afspraken zoveel mogelijk na die tijd plant.
  2. Je bent verplicht om alle in het rooster ingeplande lessen en activiteiten te volgen tenzij andere regelingen zijn getroffen.
  3. Je actuele rooster is terug te vinden in Magister. Hier worden ook wijzigingen gepubliceerd. Kijk daarom ’s ochtends voor je vertrekt, gedurende de dag en ’s avonds voor je naar bed gaat even in Magister. Het rooster in Magister is leidend.
  4. Je zorgt ervoor dat je op tijd in de les bent. Tussen de lessen door is er voldoende tijd om van lokaal te wisselen. Het is aan de vakdocent om te bepalen of je op tijd bent.

Verzuim en verlof

  1. Wanneer je ziek bent, meldt één van je ouders dit voor 8.00 uur aan school. Dat kan door te bellen of via de app van Magister. Wanneer onduidelijk is of je de volgende dag ook nog ziek bent, moet je de volgende dag opnieuw worden afgemeld.
  2. Wanneer je gedurende de lesdag ziek wordt en naar huis wilt, meld je je vóór het verlaten van de school bij de receptie. Je krijgt daar een geel briefje mee. Dit laat je ondertekenen door jouw ouders en neem je de volgende dag weer mee terug naar school.
  3. Wanneer je van tevoren al weet dat je afwezig bent, bijvoorbeeld door een afspraak met de orthodontist, meld je dit minimaal één dag van tevoren door middel van een briefje van je ouders. Je levert dit briefje in bij de receptie. Je plant dit soort afspraken uiteraard zoveel mogelijk buiten schooltijd om.
  4. Voor speciale gelegenheid, zoals een bruiloft, begrafenis, jubileum, kunnen je ouders bijzonder verlof aanvragen.
  5. Voor aanwezigheid bij het vak lichamelijke opvoeding gelden bijzondere aanwezigheidsregels waarbij zo goed mogelijk deelnemen het uitgangspunt is. Ook wanneer je als gevolg van een (kleine) blessure niet kan meedoen, ga je toch naar de les. Je kunt vaak een ondersteunende rol vervullen en blijft zo onderdeel van de groep.
  6. Als je je onder schooltijd wil oriënteren op studies in het vervolgonderwijs, dan kan daarvoor verlof worden aangevraagd. Je moet dit minimaal een week van tevoren aanvragen bij de decaan. Deze beoordeelt de verlofaanvraag en neemt er een beslissing over.
  7. Bij veelvuldig verzuim kan de school de schoolarts van de GGD inschakelen om te bekijken wat er nodig is om je weer naar school te kunnen laten gaan.

Ongeoorloofd verzuim

  1. Spijbelen en te laat komen zijn vormen van ongeoorloofd verzuim.
  2. Wanneer je spijbelt is er altijd contact met je ouders, vindt er een gesprek met je plaats en wordt er een sanctie opgelegd.
  3. Een afwezigheid die niet (tijdig) gemeld is door ouders staat gelijk aan ongeoorloofd verzuim.
  4. De verzuimmedewerker is belast met het afhandelen van ongeoorloofd verzuim en kan een sanctie opleggen. Het uitgangspunt is dat ongeoorloofd verzuim dubbel wordt ingehaald.
  5. Nakomen als gevolg van ongeoorloofd verzuim gebeurt in de stilteruimte.
  6. In de stilteruimte werk je aan huiswerk, tenzij de surveillant besluit om jou ander werk te laten doen. Je kunt corvee opgelegd krijgen.
  7. Bij herhaald spijbelen kan melding worden gedaan bij leerplicht. Ook kan je worden geschorst of kunnen er andere maatregelen worden genomen. Dit is ter beoordeling van de coördinator leerjaar 1/ conrector.
  8. Toetsen die als gevolg van ongeoorloofd verzuim worden gemist, kunnen niet worden ingehaald.
  9. We vinden het belangrijk dat je op tijd in de les komt. Een keer te laat komen kan gebeuren, maar als het teveel gebeurt volgen er sancties. Bij de vierde en vijfde keer te laat meld je je de volgende ochtend om 7.45 uur bij de receptie. Je meldt je met je schoolpas.
  10. Wanneer je meer dan vijf keer te laat komt, volgen aanvullende sancties. Bij zes keer te laat meld je je vijf keer achter elkaar om 7.45 uur. Vanaf acht keer te laat komen daar meerdere dagen nablijven in de stilteruimte bij.
  11. Wanneer je vaker dan tien keer te laat komt, kan de conrector ervoor kiezen om een melding de doen bij leerplicht.

Computers en andere (digitale) apparaten

  1. Computers mogen alleen worden gebruikt voor schoolwerk. Dat betekent niet chatten, geen sekssites, geen games, geen software installeren, geen films, muziek en dergelijke downloaden, enz. Een docent of begeleider kan dit controleren.
  2. Mobiele telefoons, smartwatches, gamecomputers en dergelijke apparatuur mogen in lokalen en studieruimtes niet gebruikt worden, alleen als de docent of surveillant dit goedkeurt.
  3. Bij toetsen moet deze apparatuur uitgeschakeld zijn en in de tas zitten of bij de docent zijn ingeleverd voordat de toets wordt uitgereikt. Anders kan het worden aangemerkt als fraude, met als gevolg dat de toets ongeldig verklaard of met een 1 beoordeeld wordt.
  4. Misbruik van apparaten kan worden bestraft met het in beslag nemen van het apparaat voor een of meer dagen, een schorsing of in het uiterste geval verwijdering. Dit laatste is ter beoordeling van de rector.
  5. Om te zorgen dat het gebruik van digitale middelen probleemloos verloopt, is een ICT-protocol opgesteld. Dit protocol is te vinden op de website van de school.

Kledingvoorschriften

  1. Wij vragen van alle leerlingen en medewerkers zich zodanig te kleden dat hun kleding niet afleidt van het onderwijs en de communicatie niet belemmert. Dit is aan de schoolleiding ter beoordeling.
  2. Jassen, petten, mutsen e.d. blijven buiten het lokaal. Je kunt deze achterlaten in je kluisje of aan de kapstok. Zorg ervoor dat je dit doet voordat je het lokaal binnenkomt.
  3. Voor lichamelijke opvoeding geldt dat je verplicht bent om in passende sportkleding deel te nemen. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor.

Verdovende middelen

  1. Met verdovende middelen bedoelen we alcohol en drugs.
  2. Het in bezit hebben, het onder invloed zijn of het drinken van alcohol is tijdens schooltijd en tijdens leerlinggerelateerde activiteiten verboden voor leerlingen en personeel.
  3. Na schooltijd is het voor leerlingen verboden in de school of op het schoolterrein alcohol in bezit te hebben of te drinken.
  4. Na schooltijd is het voor personeel verboden in de school of op het schoolterrein alcohol te drinken in het bijzijn van leerlingen;
  5. Het handelen in en het in bezit hebben, onder invloed zijn en gebruiken van drugs
    is verboden voor leerlingen en personeel.
  6. De school zorgt voor handhaving van deze regels. Het is de school toegestaan daarvoor gebruik te maken van alcoholtesters en drugstesters, het controleren van de inhoud van tassen, zakken en kluisjes.
  7. Als je bovengenoemde regels m.b.t. alcohol en drugs hebt overtreden, krijg je een disciplinaire straf opgelegd. Dat kan inhouden: een interne schorsing (de toegang tot de lessen wordt voor enige tijd ontzegd), een externe schorsing (de toegang tot de school wordt voor enige tijd ontzegd) of een definitieve verwijdering van school. Voor deze maatregelen wordt verder verwezen naar de procedures ‘schorsing leerling’ en ‘verwijdering leerling’.
  8. Bij overtreding van bovengenoemde regels door een personeelslid, zal er een gesprek plaatsvinden met de rector, waarin de overtreding en de te treffen disciplinaire maatregelen worden besproken.

Veiligheid

  1. Bij het werken met machines denk je om je eigen veiligheid en die van anderen. Daarom houd je je aan de instructies.
  2. Je bent medeverantwoordelijk voor een veilig klimaat op school. Daarom vecht je niet, gooi je geen voorwerpen naar anderen en beledig je niet. Bedreigingen, fysiek of verbaal, accepteren we op onze school niet.
  3. Je hebt in of rond de school geen vuurwerk bij je.
  4. Laserpennen, wapens en alles wat daar volgens de wet onder valt, zijn op school en daarbuiten verboden.
  5. Een leerling die bovenstaande regels met betrekking tot veiligheid overtreedt, kan door de schoolleiding geschorst worden.

Verwijdering

  1. Je bent verplicht om je in te spannen om een goed onderwijsproces mogelijk te maken.
  2. Een leerling die de goede voortgang van de les verstoort of verhindert, kan door de docent worden verzocht de les te verlaten.
  3. Wanneer je uit de les wordt verwijderd, noemen we dit een ‘rode kaart halen’. Je meldt je dan binnen vijf minuten bij de receptie. De receptioniste noteert in Magister dat je uit de les verwijderd bent. De rest van het lesuur doe je corvee en aan het einde van het uur ga je terug naar je docent om de situatie af te handelen.

Goederen

  1. Je bent zelf verantwoordelijk voor de door jou naar school meegebrachte goederen.
  2. Waardevolle goederen en sieraden die in verband met de veiligheid niet mogen  worden gedragen tijdens de les lichamelijke opvoeding, berg je op in je kluisje.
  3. In bijzondere gevallen kunnen deze goederen in bewaring worden gegeven aan de docent lichamelijke opvoeding.
  4. De school is verantwoordelijk voor ingenomen goederen.

Kluisjes

  1. Je hebt de mogelijkheid een kluisje te huren op school.
  2. Als je een kluisje huurt, verwachten we van je dat je op een ordelijke manier met je kluisje omgaat.
  3. Beschadigingen aan kluisjes kunnen in rekening worden gebracht.
  4. Bij een vermoeden van misbruik behoudt de school zich uitdrukkelijk het recht voor kluisjes te controleren.

Groepsvorming

  1. In de schoolmaatschappij vinden we sociale samenhang heel belangrijk. De school kent tal van activiteiten die gericht zijn op de sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen: het kamp voor klas 1, activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, sportactiviteiten, startdagen, projecten, excursies enz. Door te werken aan sociale samenhang wil de school voorkomen dat leerlingen groepen gaan vormen op basis van taal, etnische achtergrond enz. en daarmee andere leerlingen uitsluiten.
  2. Groepsvorming kan ontstaan door of als bijeffect van het spreken van een andere taal dan Nederlands. Om die reden verwachten wij dat leerlingen Nederlands met elkaar spreken.

Schorsing

  1. Een besluit tot schorsing wordt genomen door de coördinator leerjaar 1/ conrector in overleg met de rector. De rector kan met opgave van redenen een leerling voor een periode van ten hoogste één week schorsen. Dit kan zowel een interne als externe schorsing inhouden. 
  2. Het besluit tot schorsing wordt schriftelijk aan jou en jouw ouders, voogden of verzorgers bekendgemaakt.
  3. De (con)rector stelt de inspectie schriftelijk op de hoogte van een schorsing voor een periode langer dan één dag, met opgave van redenen. Schorsing houdt in principe het verbod tot toegang tot de school in.
  4. Wanneer je bij herhaling de regels van de school overtreedt dan wel schuldig maakt aan ernstig wangedrag in of buiten de school (dit laatste voor zover dit in relatie staat met de school) wordt de rector hiervan op de hoogte gesteld.
  5. De rector besluit of de procedure ‘verwijdering leerlingen’ wordt gestart.
    De procedure hiervoor ligt op school ter inzage. Een leerplichtige leerling wordt pas definitief uitgeschreven wanneer een andere school bereid is gevonden de leerling in te schrijven.

Beleid 18+

Leerlingen van 18 jaar en ouder zijn meerderjarig en daarmee zelf verantwoordelijk voor de rechten en plichten behorende bij de overeenkomst met De Amersfoortse Berg. Dat betekent dat zij hun absenties zelf mogen verantwoorden, zichzelf ziek kunnen melden en zelf verlof kunnen aanvragen. Verder dienen zij aan te geven of hun ouders inzage krijgen in Magister en of alle communicatie van de school alleen naar hen gaat of naar hen én hun ouders.

De meeste meerderjarige leerlingen zijn nog kwalificatieplichtig. Bij de verantwoordelijkheden behorende bij het meerderjarig zijn, hoort dat zij zich houden aan de schoolregels, onder andere (maar niet alleen) op het gebied van aanwezigheid. Om te laten zien dat zij zich hieraan committeren tekenen zij een ‘contract’ waarin de afspraken vastgelegd zijn. In dit contract staat ook beschreven wat de gevolgen zijn van het niet naleven van de schoolregels. De conrector van de afdeling kan bij belangrijke kwesties in het kader van onze zorgplicht contact opnemen met de ouders. Bij het niet naleven van de afspraken kan sanctie worden opgelegd.